Badminton / Nyheter / 2025 / Historiske kongepokalvinnere
GODE MINNER: Harald Nettli (82) og Kari Histøl (72) kan se tilbake på imponerende karrierer. De er begge belønnet med kongepokal. I år er det 60 år siden Harald vant sin andre kongepokal og 49 år siden Kari ble den første kvinnelige kongepokalvinner. Foto: Stein Halvorsen.
GODE MINNER: Harald Nettli (82) og Kari Histøl (72) kan se tilbake på imponerende karrierer. De er begge belønnet med kongepokal. I år er det 60 år siden Harald vant sin andre kongepokal og 49 år siden Kari ble den første kvinnelige kongepokalvinner. Foto: Stein Halvorsen.

Historiske kongepokalvinnere

Harald Nettli (82) vant kongepokalen for 60 år siden. Kari Histøl Waaktaar (72) ble den første kvinnelig vinner av kongepokalen i 1976. Historiens første kongepokal i badminton ble vunnet av Per Sofus Nielsen, Oslo BK, i 1949.

-60 år siden ja, sier du det, smiler Harald Nettli og legger raskt til:

-Jo, det var grumt å vinne kongepokalen.

-Jeg var bare glad for å vinne. Jeg tenkte ikke så mye på at jeg var den første kvinnen som vant kongepokalen – heller ikke at jeg skrev historie da. Det var imidlertid på tide, sier Kari Histøl Waaktaar i dag.

 

IMG_1971.jpg

TIL TOPPS: Her er Harald Nettli under NM-finalen i Skøyenhallen mot Hans Sperre. Oslo-gutten holdt unna for motstanderen og vant både gull og kongepokal. Faksimile: Sportsboken1965.

 

VERDENSMESTER I KNE

Harald, som av alle «talentspeidere» her i verden, ble oppdaget av sjefen i Norges Bank (!), Ivar Borg.

-Ivar tilbragte sommeren på Nesodden. Det gjorde min familie også og flere andre badmintonfamilier som Eide og Holtnæs. Hver sommer arrangerte Ivar Nesodden-mesterskapet, hvor det også kom badmintonvenner fra Oslo. Jeg var 11 år den gangen. Ivar var også formann i Badmintonklubben Snert. Etter sommerferien ble jeg invitert inn til spill i Skøyenhallen. Ivar betalte spilleravgiften den første sesongen, forteller balltalentet som opprinnelig startet med håndball i Refstad sammen med det som skulle senere bli en landslagsprofil, Harald Tyrdal.

Det gikk ikke mange årene før Oslo-gutten slo godt fra seg på badmintonbanen og tok raske steg mot Norges-toppen. Allerede som 16-åring skrev VG om stortalentet.

«Vår neste internasjonale kort i badminton heter Harald Nettli. I går lagde 16-åringen i sin landskampdebut en meget lovende innsats mot Sveriges store spiller Bent Halberg. Han viste en fighterevne og ballfølelse utenom det vanlige. Halberg, som hadde regnet det hele som en ren walk over, måtte ta frem sitt aller beste spill for å holde unggutten på avstand».

Halberg svarte følgende til samme avis etter kampen: «Jeg tror at den unggutten kan bli Norges første badmintonspiller av internasjonalt format».

Og svensken fikk rett i sin påstand. I 1962 skrev VG følgende:

«Harald Nettli laget god reklame for norsk badminton da han under Det åpne tyske mesterskapet spilte en førsteklasses finalekamp mot tyskeren Bochow og ga seg først etter 12-15 i tredje sett».

I 1965 slo Harald igjen til på den internasjonale arenaen. Under Nordisk Mesterskap i Finland slo han ut en danske i kvartfinalen – ikke hvem-som-helst danske, men en verdensstjerne ranket som nummer 1 i sitt hjemland og All England-vinner Svend Pri med sifrene 15-7 og 15-4 og Snert-spilleren reiste hjem med høyst overraskende bronsemedalje.

VG skrev: «Sensasjon av Harald Nettli.»

Selv sa han til samme avis: «Det gikk så lett og fint at det var en fryd».

I dag sier 82-åringen og henter bronsemedaljen fra skapet: - Det er den medaljen jeg setter høyest.

Men fjærballtalentet tok flere skalper. På hjemmebane i Skøyenhallen under Det åpne norske mesterskapet i 1967 beseiret Oslo-mannen Sveriges bestemann, Sture Johnsson, med 17-16 i tredje og avgjørende sett. To år senere presset den norske atleten Danmarks verdensmester Erlend Kops til tre sett i semifinalen under NIC.

Eller som Dagbladet skrev: «Harald Nettli hadde verdensmesteren på gyngende grunn».

 

IMG_2025.jpgSTERK: Kari Histøl slo godt fra seg på badmintonbanen og vant damesingle hele fem ganger. Faksimile.

 

VM I SVERIGE

Historien om den beskjedne (ikke på banen) Kristiansand-jenta er skildret i KBKs jubileumsskrift ved 40-årsjubileet i 1987:

«En høstkveld i 1965 dukket det opp i Odderneshallen et nytt medlem. Hun var 13 år og Sørlands-mester i tennis. Hun begynte å spille badminton for å bevare tennisformen, men etter høstmånedene samme år ble det bare badminton. Hun gjorde raske fremganger og skulle vise seg å bli den første store KBK’er med NM-titler, landskamper og høyt internasjonalt nivå. Navnet er selvsagt Kari Histøl, et navn som gikk igjen på sportssidene i Kristiansands-avisen på 70-tallet.»

Jubileumsomtalen fortsetter: «Allerede fra starten viste hun sitt talent. Hun var sped, men sterk, og alt fra de første slagvekslingene presset hun sin motstander i grunnspillet. Hun avanserte raskt til et nasjonalt toppnivå. Hun vant KBKs første seniormesterskap i 1971.»

Kari trekker frem to navn/trenere som har betydd mest i hennes karriere; Terje Dag Østhassel på hjemmebane og landslagstrener Hans Sperre.

-Jeg var den første som drev med fysisk grunntrening. Hans stilte klare krav til oss spillere. For å bedre både kondisjon og hurtighet meldte jeg meg inn i en friidrettsklubb hjemme i Kristiansand. Det endte med sørlandsrekord på både 800- og 1.500 meter, smiler Kari.

I tillegg til mange gode individuelle seire nasjonalt var hun med på Helvetica-laget som gikk til topps i B-EM i Antwerpen i 1975. Hun spilte over forventning og vant alle sine kamper. Kari var også med i historiens første VM i badminton to år senere. Hun var allerede da blitt oppdaget av utenlandske trenere som ønsket henne i sin klubb. Hun fikk tilbud fra sterke badmintonnasjoner som England og Danmark.

-Da hadde jeg gått to år på idrettshøgskolen, hvor jeg fikk masse impulser, og var klar til videre utdannelse på fysioterapeutskolen. Etter å ha kommet inn der, søkte jeg om utsettelse i et år. Men skolen kunne ikke garantere plassen min etter et friår. Da takket jeg nei til de utenlandske klubbene. Dermed ble det mest fokus på skole for min del. Men klart det hadde vært en drøm å få trene sammen med mange av Europas beste spillere.

På det tidspunktet var Kari blant Europas ti beste spillere.

 

IMG_1994.JPGJUBEL: Året var 1973. NM-gull i singleklassene til Kari Histøl og Knut Engebretsen. Faksimile: Bladet Badminton.

 

OVERTOK TRONEN

Tilbake til finalekampen og kampen om kongepokalen i herresingle mellom Harald og erkerival/gode venn Hans Sperre (1937-2002) for 60 år siden. De fleste NM-finalene på 60-tallet handlet nettopp om disse to.

«Nettli har overtatt tronen for godt», skrev Aftenposten om Snert-gutten. I dag sier 82-åringen følgende om kampen:

-Jeg husker kampen mellom to spillere med ulike spillestiler. Jeg klarte å holde et høyere tempo og var mest aggressiv av oss to. I tillegg angrep jeg med stikksmasher. Da hadde han ikke en sjanse. Hans på sin side ville gjerne ha lange balldueller med masse clear. Det er jeg for utålmodig til.

Aftenposten skrev også: «Selv ikke en Sperre i topptrim kunne true Nettli».

På banen var de erkerivaler. Utenfor banen var de bestevenner. Var det turnering i Oslo, bodde Sandefjords-mannen hjemme hos Harald og fru Turid på Nordstrand og motsatt ved turneringer i Jotunhallen, hjemme hos Hans og fru Inger i Hvalfangerbyen.

-Da snakket vi om sporten vår. Hans lærte meg mye, minnes Harald som la bort racketen for godt høsten 2021. Men det betyr ikke at han ikke følger med fjærballsporten. Sist sommer ble han mektig imponert over en norsk jente; Helle Sofie Sagøy, som vant bronsemedalje under Paralympics i Paris.

-Hun har en fantastisk racket-teknikk, sier den tidligere mesteren.

 

IMG_0105.jpgTO GIANTER: Harald Nettli (t.v.) og Hans Sperre dominerte norsk badminton på 1960-tallet. Faksimile: Bladet Badminton.

 

STOR DRAMATIKK

Tilbake til Karis historiske prestasjon i Trondheim i det herrens år 1976. Fædrelandsvennen skildret NM- og kongepokaldrama:

«Det startet for så vidt rolig mellom Kari Histøl (23) og Else Thoresen (15). Kari vant lett første sett med 11-3 og ledet 10-4 i andre sett. Men så snudde kampen. Kari mistet stilen og Sandefjords-jenta hentet opp forspranget. Det ble omspill som Else avgjorde til sin fordel. Tredje sett ble jevnt og meget velspilt. Spillerne fulgte hverandre hele tiden, men det vippet til slutt i Karis favør med 12-10. Hans Sperre, som i en årrekke har sett norsk badminton fra innsiden, uttalte at dette er det beste spill som er vist i Norge av norske spillere».

Før mesterskapet hadde NBF bestemt at en jury skulle bestemme om kongepokalen skulle tildeles vinneren i herresingle eller damesingle (først i 1979 ble det satt opp to kongepokaler etter tildeling fra Norges Idrettsforbund, begge i single – se faktaboks). Også denne dramatikken skildret Fædrelandsvennen.

«Petter Thoresen (vinneren av herresingle der Sandefjords-mannen vinner etter 17-14 i tredje og avgjørende sett) og Kari Histøl var de to kandidatene til den ene kongepokalen. Ingen damespiller har vunnet denne tidligere. Det ble stor applaus i Nidarøhallen da Kari Histøls navn ble lest opp. Selv Petter måtte innrømme at Kari så absolutt fortjente denne tildelingen. Hun har dominert spinnesiden i flere år, og har vært vårt beste kort internasjonalt. Og finishen mot Else Thoresen var en kongepokalvinner verdig».

-Ja, det var på tide med kongepokal til jentene, gjentar 72-åringen.

Året etter den historiske bragden la Kari racketen på hylla, bare 25 år gammel.

Som nyutdannet fysioterapeut ble det først et halvt år i Trondheim. Deretter ble det like mange måneder i Hammerfest før turen gikk tilbake til Trondheim igjen. Her traff hun sin tilkommende ektemann Kåre. Senere kom to jenter til verden. I dag venter den tidligere mesteren på sitt tredje barnebarn.

 

IMG_2018.jpgLANDSKAMP: En sjelden kombinasjon med Harald Nettli og Kari Histøl i mixeddouble og landskamp mot Sverige. Faksimile.

 

Siden 1979 er det blitt delt ut to kongepokaler i norsk badminton, ett til hvert kjønn. I det året ble Petter Thoresen og Else Thoresen tildelt hver sin kongepokal og dermed slapp man unna et søskenoppgjør på kammerset.

 

IMG_1979 (1).JPGHISTORISKE: Kongepokalen ble først satt opp i 1949 med Per Sofus Nilsen (t.v.) som vinner av herresingle.  Hjalmar Lystad (t.h.) ble historiens første norgesmester i herresingle i 1939. Begge spilte for Oslo BK. Skjermdunk.

 

Om få uker (31. januar-2. februar) skal det igjen kjempes om kongepokaler og medaljer under NM i Kristiansand. Vegard Rikheim, Frogner IL, og Julie Marie Abusdal, Kristiansand BK, skal forsvare Hans Majestet Kongens Pokaler.

Stein Halvorsen
Stein Halvorsen
Journalist

Stein Halvorsen (f. 1951) har jobbet som journalist, fotograf og deskredigerer i Aftenposten (sport, feature), Asker og Bærums Budstikka (sport, portretter, nyheter). Han har også levert sportssaker til Adresseavisen, Bergens Tidende og Fædrelandsvennen.

Stein har vært aktiv badmintonspiller i nærmere 62 år, og har blant annet NM-gull for veteraner i herredouble (1988), og er kjent fra Oslo Badmintonklubb. Stein vil levere historiske kronikker til badminton.no med ujevne mellomrom i tiden fremover.

Tips til saker det bør skrives om kan sendes til 28halvorsen@gmail.com

FAKTA

Harald Nettli

Alder: 82 år.

Sivil stand: Gift med Turid, 2 barn, 3 barnebarn.

Yrke: Ingeniør/pensjonist.

Oppvokst/bopel: Oslo.

Klubber: Snert BK/Oslo BK.

Meritter:

  • 3 kongepokaler.
  • 3 NM-gull i HS.
  • 9 NM-gull i HD.
  • 5 NM-gull i MD.
  • 6 NM-gull lag.
  • 1 bronse nordisk i HS 1965.

Kari Histøl Waaktaar                    

Alder: 72 år.

Sivil stand: Enke, 2 døtre, to barnebarn (nummer 3 kommer i mars).

Yrke: Fysioterapeut/pensjonist.

Oppvokst: Kristiansand.

Bopel: Trondheim.

Klubber: Kristiansand BK/Oslo BK/Trondheim BK.

Meritter:

  • 1 kongepokal (første kvinne).
  • 5 NM-gull i DS.
  • 3 NM-gull i DD.
  • 1 NM-gull lag (OBK).

FAKTA

Kongepokal i badminton

-Hans Majestet Kongens Pokal:

  • Deles ut hvert år i forbindelse med norgesmesterskapet.
  • Delt ut første gang i 1949.
  • Første vinner: Per Sofus Nielsen, Oslo BK.
  • Frem til 1975 - alltid til vinneren av herresingle.
  • I perioden 1976-78 ble vinneren bestemt av en jury oppnevnt av NBF.
  • 1976 Kari Histøl Waaktaar, Kristiansand BK, første kvinnelige vinner.
  • Siden 1979 utdelt to kongepokaler, en til hvert kjønn.
  • Frem til 2022 alltid til NM-vinneren i single.
  • Fra 2022 - nye regler gjorde at også vinneren av doublespill kunne vinne kongepokalen.
  • 2024: Første vinner av kongepokal etter seier i mixeddouble til Julie Marie Abusdal, Kristiansand BK.

-Utøvere med flest kongepokalvinnere:

  • Hans Sperre jr. - 16
  • Hans Sperre - 10
  • Marius Myhre Fartum - 7
  • Sara Blengsli Kværnø - 7
  • Else Thoresen - 6
  • Jim Ronny Andersen - 6
  • Petter Thoresen - 6
  • Helene Abusdal - 5
  • Steinar Klausen - 5
  • Hans Gustav Myhre - 4
  • Vilde Espeseth - 4

I alt er kongepokalen blitt vunnet av 32 ulike utøvere.

-Klubber med flest kongepokaler:

  • Sandefjord BK - 48
  • Kristiansand BK - 22
  • Oslo BK - 9*
  • Grong BK - 7
  • Haugerud IF - 7
  • Moss BK - 6
  • Bygdø BK - 4
  • Frogner BK - 4
  • Fjellhamar BK - 3
  • Grimstad BK - 3
  • BK Snert - 3**
  • Bergen BK - 3

*Fusjonert med Bygdø BK i 2005.

**Fusjonert med Oslo BK i 1972.

Forza Thon Stiftelsen VI