Hovedbildet i artikkelen viser Kirkeparken videregående skole. Foto: Privat
Fylkeskommunen I Østfold skal spare 167 millioner innen 2027. Det betyr også reduserte idrettslinjer og mindre muligheter for badmintonspillere over hele fylket. Her er oversikten som Oslofjorden badmintonkrets har innhentet.
- I Moss tilbys idrettsfag ved Kirkeparken videregående skole. Det er vedtatt redusert fra 60 til 30 elever pr. trinn. De har 108 søkere til de 30 plassene. Skolen har også et tett samarbeid med Moss badmintonklubb.
- I Fredrikstad tilbys idrettsfag ved Frederik II videregående skole, som har 90 elevplasser ved hvert av de tre trinnene. Dette var opprinnelig foreslått redusert til én klasse og 30 elever per trinn. Nå har skolen fått endret det til en reduksjon fra 90 til 60 plasser, men de har 110 søkere til de 60 plassene.
- I Sarpsborg tilbys idrettsfag ved Kalnes videregående skole. Skolen mister hele tilbudet på 30 plasser på VG1 fra høsten av.
- I Sarpsborg tilbys også idrettsfag ved St. Olav videregående skole. I vedtaket står det at St. Olav Idrettsfag skal reduseres med 26 plasser. Når det gjelder St. Olav Toppidrett og St. Olav. studiespesialisering med toppidrett, blir det ingen endring. I år er det 97 søkere til 30 plasser idrettsfag første året og 59 søkere til toppidrett første året på 30 plasser.
- I Askim tilbys idrettsfag på Askim videregående skole og her er det ingen endringer. Skolen har 30 plasser pr. nå pr. trinn og 60 primærsøkere til august som kommer.
- I Halden tilbys Idrettsfag på Halden videregående skole. Her blir det ingen endringer og fortsatt 30 plasser og 31 førsteønskesøkere.
Stor frustrasjon i Moss
I Moss er frustrasjonen stor etter at det er vedtatt å halvere antallet elever på Kirkeparken videregående skole fra 60 til 30 til elever. Med 108 søkere vil karaktersnittet for å komme inn øke betraktelig og det kan bli en «eliteskole».
- Reduksjonen av idrettstilbudet i Østfold og da spesielt ved Kirkeparken videregående skole vil få store konsekvenser både for den enkelte elev, for idrettstilbudet i Mosseregionen og for skolens læringsmiljø. I tillegg til å heve karaktersnittet for inntaket til toppidrettslinjen slik at guttene, som har lavere snitt enn jentene etter fullført ungdomsskolen, ikke kommer inn på sitt førstevalg som kanskje ville motivert de skoleleie elevene.
- I stedet blir de skoleleie flyttet til sitt 2. eller 3. valg med den konsekvensen at færre fullfører, sier aksjonsgruppen «Bevar idrettsfag ved Kirkeparken videregående skole, Moss» i en e-post til Oslofjorden Badmintonkrets sine nettsider.
De skriver videre:
- Kirkeparken er den idrettslinjen i Østfold med lavest kostnad per elev og høyest fullføringsgrad. Når selv dette tilbudet kuttes, må vi spørre: Hva slags signal sender fylkeskommunen til idrettsungdommen i Østfold? På fylkesnivå er det 458 elever som har søkt på 210 plasser på idrettsfag/toppidrett, noe som burde tilsi at man skal øke antall plasser i hele fylket, ikke redusere, sier aksjonsgruppen.
Janne Klock og Karianne Nyheim Stray i aksjonsgruppa. Begge bilder. Foto: Privat
- Mer enn bare idrett
Aksjonsgruppen mener det handler om mer enn bare idrett.
- Idrettsfag handler ikke bare om å bli toppidrettsutøver. Det handler om mestring, motivasjon og livsmestring – og ofte om å unngå utenforskap. Vi frykter at fylkeskommunen på kort sikt sparer penger, men på lang sikt påfører kommunen, samfunnet og den enkelte elev langt høyere kostnader dersom ungdom faller ut av skole og idrett, sier aksjonsgruppen.
Et eksempel på det siste er at det dersom grunnet få plasser ender med at 4 personer må på «Ung ufør» betyr det en utgift på 300 000 kroner i året pr. "elev". Dette vil totalt bety 1,2 millioner i kostnader - noe som er det samme beløpet som Østfold fylkeskommune håper å spare inn på hele kuttet på Kirkeparken videregående skole fordelt på tre år. Fylkeskommunen bruker tre år på å spare samme beløp dersom ingen dropper ut.
Idrettslinjen er også mange gutters innfallsvinkel til andre yrker som lærer, sykepleier, hjelpepleier med mer. Dette er noe som samfunnet og regjeringen/Stortinget ønsker å prioritere for fremtiden. Frykten er hvordan også dette blir det når guttene ikke kommer inn via idrettslinjen.
- Ved færre plasser på Kirkeparken videregående skole vil inntakskriteriene (karakterer) skape en skjev fordeling, da gutter i snitt går ut med lavere karakterer fra ungdomsskolen. Hva tenker dere rundt dette?
- Inntak til videregående opplæring er styrt av nasjonale føringer. Inntaket baseres på karakterpoeng fra grunnskolen og elevene har rett på inntak til ett av tre søkte utdanningsprogram. Kjønnbalansen på de ulike utdanningsprogrammene styres således av regelverket, dimensjonering på det enkelte utdanningstilbud samt elevenes søkermønster, sier Brynjard Rønningen, avdelingsdirektør for opplæring og kompetanse i Østfold fylkeskommune.
Ikke fornøyde i Fredrikstad
I Fredrikstad er Helen Margrethe Wernersen fornøyd med at de har fått omgjort vedtaket om reduksjon fra 90 til 60 plasser, men de er ikke fornøyd totalt sett.
- Vi vil gjerne ha tre klasser, fordi vi synes det er et bra tilbud. Elevene fortjener førstevalget og vi har ikke gitt opp. Vi jobber med det og det er ikke august foreløpig, sier Wernersen og fortsetter:
- Dette er ganske alvorlig for elevene, sier utdanningsleder idrett, Helen Margrethe Wernersen, ved Fredrik II videregående skole i Fredrikstad til OFBKs nettside.
Stort potensial på Kalnes i Sarpsborg
Fagleder for idrettsfag på Kalnes videregående skole, Rolf Inge Ølberg, mener det er fornuftig å opprettholde 30 plasser på Kalnes i tillegg til de 30 plassene som er på St. Olav.
- Tilbudene på St. Olav og Kalnes vil utfylle hverandre ved at de er ulike, bl.a. en sentrumsskole og landlig skole som i tillegg til idrettshall har friidrettsbane, aktivitetspark, fotballbane, bryggeanlegg, discgolfbane, sandvolleyballbane og naturen tett inntil skolen, sier Ølberg i en e-post til Oslofjorden badmintonkrets sin nettside.
Det er også opprettet et eget idrettslag Kalnes IL, som er driftet av idrettselevene. I 2024 fikk Kalnes IL tre millioner kroner i støtte fra Sparebankstiftelsen DNB for å opprette en aktivitetspatrulje, som gir gratis aktivitetstilbud for barn og unge i Sarpsborg. Dette medfører at idrettselevene får en verdifull opplæringsarena, praksis og jobbmulighet, samtidig som de bidrar til viktig verdiskapning i lokalsamfunnet.
- Vi har forståelse for fylkeskommunens økonomi og behovet for å tilpasse skoletilbudet til elevtall og søkning, men samtidig er vi bekymret for at elever med ønske om en Idrettsfaglig opplæring i stadig større grad må henvende seg til private aktører i fremtiden, sier Rolf Inge Ølberg til OFBKs nettside.
Skjeberg fortsetter
I tillegg kan det nevnes at Skjeberg Folkehøyskole også var vurdert nedlagt. Skolen tilbyr blant annet idrettslinje i kombinasjon med sportsjournalistikk etter videregående. De har også en egen linje for trening, mat og podcast.
Skolen har nå fått omgjort vedtaket.
- Vi har vært nedleggingstruet, men vi jobbet politisk og Skjeberg folkehøyskole skal ikke legges ned. Vi skal derimot betale mer av driftsutgiftene våre. Det er rett og rimelig når Østfold fylkeskommune sliter, sier rektor Lene Dyrkorn ved Skjeberg folkehøyskole til OFBKs nettside.
Borg videregående skole og Greåker videregående skole i Sarpsborg er vedtatt nedlagt i 2029. De to skolene tilbyr ikke idrettsfag pr. i dag.
Stor søkerøkning til Wang
Hos privatskolen Wang i Fredrikstad er det rekordøkning i antallet søkere.
- Det har vært en ganske kraftig økning i søkermassen to siste årene. Den kraftige økningen kan ha noe med reduksjonen i det offentlige å gjøre, sier Petter Stene Wilhelmsen og fortsetter:
- Det er bra kvalitet på studier hos oss. Badmintonspillere kan søke seg til basisgruppa vår, sier Petter Stene Wilhelmsen, daglig leder ved Wang Fredrikstad, til OFBKs nettside.
Viken idrettskrets: - Reduksjon vil koste samfunnet dyrt!
Oslofjorden badmintonkrets ba om kommenterer til saken fra idrettspresident Zaineb Al-Samarai. Det ble videresendt til Viken Idrettskrets grunne skolenes beliggenhet. Idrettskretsen skriver følgende i en e-post:
«Idrettsfag er et viktig bidrag til folkehelsen. Ungdom som velger idrett, etablerer varige vaner for fysisk aktivitet, noe som forebygger helseproblemer og reduserer samfunnets helseutgifter. Deres kunnskap og engasjement bidrar også til at mange flere nyter godt av utdanningen de får. Mange idrettselever er også trenere i sine idrettslag og inspirerer andre til å være aktive – de er folkehelsearbeidere i praksis.
I en tid der stillesitting og livsstilssykdommer utgjør store utfordringer har vi ikke råd til å kutte i et tilbud som fremmer fysisk aktivitet og sunnhet. Å redusere idrettsfag kan gi en kortsiktig økonomisk gevinst, men det vil koste samfunnet dyrt i det lange løp. Ungdom trenger en aktiv, meningsfull og helsefremmende skolehverdag. Idrettsfag er en investering som gir bedre folkehelse og økonomiske gevinster for hele samfunnet – både nå og i fremtiden, skriver de i en e-post.
NB! Oslofjorden badmintonkrets har sendt en rekke spørsmål til Østfold fylkeskommune i sakens anledning. Her er svarene som kom på e-post:
Hva er status og endringene i idrettsfagstilbudet i Østfold?
Idrettsfag tilbys i dag ved følgende skoler med gitt dimensjonering:
-
- Frederik II vgs: 76 elevplasser (3 klasser) pr. trinn
- Kirkeparken vgs: 60 elevplasser (2 klasser) pr. trinn
- St. Olav vgs: 56 elevplasser (2 klasser) pr. trinn i tillegg til 30 elevplasser (1 klasse) pr. trinn med idrettsfag med toppidrett.
- Halden vgs: 30 elevplasser (1 klasse) pr. trinn
- Askim vgs: 30 elevplasser (1 klasse) pr. trinn
- Kalnes vgs: 30 elevplasser (1 klasse) pr. trinn
- I ny skole- og tilbudsstruktur er det vedtatt følgende endringer i idrettsfagstilbudet:
- Frederik II vgs: Reduksjon fra 76 til 60 elevplasser (2 klasser) pr. trinn.
- Kirkeparken vgs: Reduksjon fra 60 til 30 elevplasser (1 klasse) pr. trinn.
- St. Olav vgs: Reduksjon fra 56 til 30 plasser (1 klasse) pr. trinn ordinært idrettsfag.
- Kalnes vgs: Tilbudet avvikles.
Hvorfor legges idrettslinjene ned/reduseres?
- Det er økonomiske kostnader som ligger til grunn for et redusert tilbud innenfor idrettsfag. Også andre studieforberedende tilbud som Medier og kommunikasjon og Kunst, design og arkitektur får redusert antall studieplasser, sier Brynjard Rønningen, avdelingsdirektør for opplæring og kompetanse
Jeg har snakket med en person som ga meg følgende regnestykke. Dersom 4 personer grunnet nedleggelsen havner på Ung Ufør og får 300 000 utbetalt i året vil det være en utgift som tilsvarer 1,2 millioner. Det er samme beløp som det spares ved å redusere antallet i Moss. Hva er deres tanker rundt det?
- Utenforskap og uførhet er en komplisert og sammensatt problemstilling, som det blir vanskelig å gå inn på basert på ett enkelt regnestykke. I Østfold fylkeskommune har vi som mål at flest mulig skal komme inn på førstevalget sitt og at vi i best mulig grad skal gi opplæring tilpasset arbeidslivets behov, innenfor de økonomiske rammene vi har. Vi har også flere initiativ som skal sikre unge tilknytning til arbeidslivet, sier Camilla Aas, leder for Hovedutvalg for opplæring og næring.
Kirkeparkens linjer er den idrettslinjen i Østfold med lavest kostnad pr. hode og høyest fullføringsgrad pr. kull. Likevel vurderes det endringer? Hvorfor?
- Kostnad pr. elevplass på idrettsfag er i Østfold kr 92 981 mens kostnad pr. elevplass på studiespesialisering er kr 74 290. Den største kostnaden knyttet til en elevplass er knyttet til lønn for lærere. Elever på idrettsfag har rett på 982 årstimer mens elever på studiespesialisering har rett på 842 årstimer. En forskyvning av elevplasser fra idrettsfag til studiespesialisering innebærer således reduserte lønnskostnader for fylkeskommunen, sier Brynjard Rønningen, avdelingsdirektør for opplæring og kompetanse.
Ved færre plasser på Kirkeparken videregående skole vil inntakskriteriene (karakterer) skape en skjev fordeling, da gutter i snitt går ut med lavere karakterer fra ungdomsskolen. Hva tenker dere rundt dette?
- Inntak til videregående opplæring er styrt av nasjonale føringer. Inntaket baseres på karakterpoeng fra grunnskolen og elevene har rett på inntak til ett av tre søkte utdanningsprogram. Kjønnbalansen på de ulike utdanningsprogrammene styres således av regelverket, dimensjonering på det enkelte utdanningstilbud samt elevenes søkermønster, sier Brynjard Rønningen, avdelingsdirektør for opplæring og kompetanse.
Wang vil bli nesten eneste mulighet for idrettsflinke elever i fylket hvis nedleggelse. Er det mulig å søke Østfold fylkeskommune for å gå der?
- Selv om antallet elevplasser på idrettsfag reduseres i nytt opplæringstilbud og skolestruktur, tilbys fortsatt idrettsfag ved fem videregående skoler og i alle skoleregioner. Søkere som ønsker å gå på private skoler må søke de private skolene direkte. Dette går ikke gjennom fylkeskommunen, sier Brynjard Rønningen, avdelingsdirektør for opplæring og kompetanse.
FØLG: Oslofjorden badmintonkrets (Facebook)
Flere artikler fra Oslofjorden Badmintonkrets:
Supre UBM-resultater (OFBKs nettside)
Trio med NM-ambisjoner (OFBKs nettside)
Stor OFBK-opptur på Sotra (OFBKs nettside)
Vil vinne Eliteserien igjen (OFBKs nettside)
Vil begge vinne NM-gull (OFBKs nettside)
Badminton populært på Haugerud (OFBKs nettside)
Følger du oss? (OFBKs nettside)