Markus Barth fullførte denne vinteren OL-kvalifiseringen, som varte fra 1. mai i fjor, til ut april i år. Det skulle bli spennende hele veien inn. Spesielt nervepirrende har det vært å følge med på sluttfasen av OL-uttaket, hvor de ulike nasjonene fortløpende har måttet svare på om spillerne som tilbys OL-plass ønsker å delta. Markus var nemlig bare én plass unna å kvalifisere seg. I den siste fasen, var han avhengig av at en av de fem siste singelspillerne som fikk plass, skulle takke nei. I så fall hadde Markus vært på plass i Paris i dag. Det skjedde dessverre ikke. Dermed blir det ingen OL-deltakelse denne gangen. Markus endte på den bitre plassen, som den spilleren som akkurat ikke kom med...
I løpet av det siste året har han imidlertid gjort alt han kan for å sanke mest mulig rankingpoeng. Dette har krevd mye planlegging, dedikasjon, ressurser og motivasjon. Barth som til vanlig bor i Bergen har vært 41av 52 uker bortreist fra sin hjemby for å trene og konkurrere. På «Race to Paris»-listen, lå altså Markus Barth tilslutt på en 38. plass. Vi har tatt en prat med Markus for å høre hvordan han har opplevd kvalifiseringsperioden det siste året.
Hvordan opplevde du OL-kvalifiseringen?
Det har vært veldig lærerikt, det er mye jeg er fornøyd med, men også noe jeg kunne gjort annerledes sett i ettertid. Jeg kunne vært enda smartere med valg av turneringer, og valgt turneringer nærmere hverandre for å minimere reisevei og jetlag. Det var ikke alltid så lurt å reise veldig langt til en ny turnering bare fordi man tenkte at nivået på turneringen passet bedre, noen ganger kunne det vært lurere og valgt en turnering som var nærmere, men muligens hadde høyere nivå.
Hvilke turneringer/turer er du mest fornøyd med?
Jeg er veldig fornøyd med European Games i fjor. Et mesterskap jeg presterte veldig bra, men synd at jeg ikke klarte å komme til kvartfinalen når jeg var så nærme. Dette er også turneringen som har gitt meg mest poeng i kvalifiseringsperioden, sier Markus.
Under European Games i fjor klarte Markus Barth å spille seg til 8-dels finale ved å ha komme videre fra puljespillet sitt. I puljen slo han både Andraz Krapez fra Slovenia og Jerome Pauquet fra Luxemburg, men tapte mot seeda Misha Zilberman fra Israel. Derfor gikk Markus ut som nummer to fra sin pulje og møtte puljevinner Julien Carraggi i 8-dels-finalen. Her vant Markus første sett 21-19, men tapte de to neste settene 21-14, 23-21.
Andre turneringer Markus selv er fornøyd med er Afrika og Sør-Amerika turen. Denne varte i ca. 5 uker hvor han nådde et godt nivå og hadde en god følelse på banen. I løpet av denne turen vinner Markus Cameroon International som er en International Series turnering. Han trekker også frem perioden opp mot jul som en bra periode hvor han spilte i Zambia, Bahrain og El Salvador. I Zambia kom han på 2.plass.
Foto: NBF
Hvordan har du gått frem når du skal velge hvilke turneringer du skal spille?
Jeg og Javier har sett på hvordan tidligere spillere som er rundt mitt nivå har klart å kvalifisere seg til OL. Ved å ha sett på OL-kvalifiseringsperioden til de ulike spillerne har vi klart å se hvilke turneringer de valgte og spille, og forsøkt å sammenligne og sett etter ulike mønstre som spillerne har valgt før meg. Vi har gått for å spille turneringer på International Series og Challenge turneringer, ettersom at det er turneringer passende til nivået, men som også kan gi mye poeng dersom man gjør det bra. I tillegg var det et smart valg av oss å velge og spille Cameroon International fordi det var samtidig som VM, som gjorde at mange av de spillerne jeg konkurrerte om OL-plassen min med spilte der i stedet, og siden det gikk så bra i Kamerun så tjente jeg mer på det enn de som spilte VM samme uke.
Hvordan har ditt samarbeid med Javier Bish vært?
Vi samarbeider godt sammen. Han bidrar med forberedelser til kamp og oppsummering etter kampen i form av videoanalyse. Vi har et tett bånd og kommuniserer godt sammen, vi snakker regelmessig og han har også vært med som coach på noen av turneringene.
Hvor har du trent og hvorfor har du valgt å trene der?
Jeg har for det meste trent i Danmark, hvor de har et senter kalt «Center of Excellence» i Holbæk. Her får jeg god sparring og større forutsigbarhet, ettersom at det er mer kontinuitet. I tillegg trener jeg i Bergen når jeg er hjemme mellom alle reisedagene, og her er jeg veldig glad for at nivået i Bergen også er såpass høyt slik at jeg ikke trenger å være redd for at perioden min hjemme går utover nivået og turneringene jeg skal spille. Når jeg er ute og reiser så er det flere spillere som også reiser alene fra sitt land, og da har vi laget en Whatsapp-gruppe hvor vi planlegger å trene sammen. Ettersom at mange av oss spiller de samme turneringene så har dette funket veldig godt når vi er på turneringer.
Hvilke utfordringer er det ved å satse?
Den største utfordringen er at man må sette alt annet på vent. Jeg bor fortsatt hjemme ettersom at det ikke er vits å leie et annet sted når man kun er hjemme 10 uker i året. Det er mye prioriteringer, jeg må ofte si nei til mye sosialt enten fordi man ikke har overskudd eller har mulighet. Det lille overskuddet jeg har hatt har enten gått til skole eller familie.
Hva har du lært fra kvalifiseringsperioden?
Jeg tar med meg mye lærdom fra denne perioden. Det er som jeg har sagt tidligere, det er mange valg man kan ta smartere når det kommer til valg av turneringer. I tillegg så har jeg fått mye erfaring noe som er en stor lærdom fra denne perioden. Det at hver eneste kamp teller så mye er noe jeg har fått god øving i til neste kvalifiseringsperiode.
Selv om Markus ikke klarte å kvalifisere seg til OL i Paris 2024, så er han uansett veldig motivert til å fortsette sin satsning. Nå er fokus allerede rettet mot OL i Los Angeles 2028! Nå skal den avsluttede OL-kvalifiseringen lagres som bra lærdom til neste gang.
Denne høsten vil Markus også flytte inn på Center of Excellence i Holbæk i Danmark, for å kunne øke satsingen ytterligere. Denne satsingen støttes blant annet fra NBF.
Vi ønsker Markus Barth masse lykke til videre i sin satsning og gleder oss til å følge med på veien videre!
Årets OL turnering gjennomføres som kjent i Paris, og starter 27. juli, med finaler 2.-5. august.