Badminton / Nyheter / 2024 / Status for NBFs anleggsarbeid
Bjørn Einar Rakstang og Marius H. Johannessen deltok på NIFs anleggs- og idrettsrådskonferanse denne helgen.
Bjørn Einar Rakstang og Marius H. Johannessen deltok på NIFs anleggs- og idrettsrådskonferanse denne helgen.

Status for NBFs anleggsarbeid

Denne helgen deltok styremedlem Bjørn Einar Rakstang og generalsekretær Marius H. Johannessen på NIFs anleggs- og idrettsrådskonferanse på Scandic Oslo Airport hotel, sammen med omlag 250 andre deltakere fra NIF, idrettskretser og særforbund, idrettsråd, samt andre offentlige og private aktører på anleggsfeltet.

Forbundsstyret har etter sommeren tatt fatt på alle innsatsområder som er definert i forbundets strategiplan for perioden 2024-2028 - deriblant arbeidet med den helt grunnleggende rammebetingelsen for all badmintonaktivitet; Anlegg. I strategien konstateres det at; "Anlegg skal ikke være en begrensende faktor for badmintonaktivitet i Norge!". En ambisjon, hvis den ble oppnådd, vil ha mye å si for våre mulighetene til å oppnå vår visjon om å bli "flere sammen om de gode opplevelsene". Anlegg er derfor et arbeidsfelt som bør og må få høy prioritet av forbundsstyret. Samtidig vet vi at dette er et stort og svært krevende felt, hvor prosessene tar tid og resultatene gjerne avhenger av at mange parter arbeider sammen. Vi vil her gi en status på hvor vi står i arbeidet.

Oppsummert kan vi si at hovedmålene i NBFs innsats på anleggsfeltet skal omhandle; å kartlegge og få oversikt over badmintonsportens ønsker og behov for anlegg, drive politisk påvirkning og sikre finansiering i anleggssaker, sikre at klubbene har tilgang til eksisterende haller, være veileder og pådriver for utbedringer (på hall og utstyr), samt å stimulere til etablering av nye haller. 

Bjørn Einar Rakstang, Hamar BK - som av utviklingskomiteen har fått i oppgave, sammen med generalsekretæren å ta fatt på oppgaven, har følgende kommentar til arbeidet på det nåværende tidspunkt:

Først og fremst vil jeg trekke frem viktigheten av at vi deltar aktivt i lokalmiljøene - for å kunne påvirke i anleggsprosesser, er det helt avgjørende å engasjere seg gjennom idrettsrådene eller kommune. Det er ingen selvfølge at utbygger tar hensyn til badmintonsportens behov, så her må vi være på! For det andre vil jeg anbefale alle å se innom den nye temasiden som er utarbeidet på badminton.no - der er det nå mange gode verktøy til å ta fatt på arbeidet.

 

Hva er så status?

VERKTØYKASSEN ER OPPDATERT

Ett av de nasjonale delmålene i strategiplanen er: "Å være rådgivere for potensielle hallutbyggere, og eventuelt også påta seg veiledning i tidligfase, utredning og programarbeid på konsulentbasis". Hovedtiltaket som er gjort på dette er å oppdatere vår temaside på badminton.no - forbundet har nå ryddet opp i verktøykassen, og denne nettsideressursen bør nå gi svar på mange av spørsmålene man måtte ha i ulike anleggsprosesser - se her.

På denne nettsiden finner du også NBFs anleggsstartegi, linker til flere andre nyttige nettressurser, gode eksempler fra vårt badmintonmiljø og du kan også se hva forbundsstyret har gjort aktivt i påvirkningsprosesser hittil i år (høringssvar).

 

KARTLEGGING AV ØNSKER OG BEHOV

For å ta det neste steget, trenger vi å få vite mer om klubbenes ønsker og behov på anleggsfeltet. Vi vet at det finnes omlag 55.000 idrettsanlegg i Norge. På anleggsregisteret.no kan man se at 1308 av disse er flerbrukshaller (hvor mange av disse vil ha oppmerkede badmintonbaner). På Anleggskonferansen fikk vi presentert årets Idrettsrådsundersøkelse - der fikk vi vite at i så mange som halvparten av kommunene meldes det om behov for nye idrettshaller (flerbrukshaller). 

Vi vet at mange av våre klubber mangler hall, har begrenset med tilgang til hall, eller har fått tildelt svært ugunstige treningstider. Mange steder umuliggjør dette utvikling og medlemsvekst. Vi vet også at det i mange klubber er venteliste for å få bli med, på grunn av plassmangel. Vi trenger likevel å få vite mer om klubbenes behov. Eksempelvis vet vi lite om hvor mange oppmerkede baner klubbene våre disponerer - det hadde vært til stor hjelp å få vite mer om hva klubbene har tilgang til, for å få mer innsyn i avviket mellom det vi har og det vi har behov for.

For å gjøre dette kartleggingsarbeidet vil vi sende ut en spørreundersøkelse til alle klubber. Denne vil komme i løpet av kort tid. Spørreundersøkelsen skal være kort - og vi trenger at alle svarer! Om anleggsarbeidet vårt skal bli enda mer relevant og innrettet på riktig måte, må vi få mer kunnskap om hvordan situasjonen er lokalt hos dere alle.

Vi kommer også, i spørreundersøkelsen, til å spørre om dere engaserer dere i deres respektive Idrettsråd. Idrettsrådene (ISU i Oslo) varierer, både i størrelse og i hvor stor påvirkningskraft de har, men de har uansett en nøkkelrolle i anleggsarbeid. Vi oppfordrer dere alle til å engasjere seg i og/eller styrke deres relasjon til Idrettsrådet. Nettopp det, kan mange steder være en nøkkel til å lykkes med å gjøre noe med anleggsutfordringene.

 

VI ØNSKER FLERE MED I ARBEIDET

Når vi har gjennomført spørreundersøkelsen, og styrket vår innsikt om klubbenes ønsker og behov for anlegg, vil vi invitere til et åpent digitalt møte. Vi sikter inn dette på denne siden av nyttår, og vi ønsker der både å presentere funnene i undersøkelsen, gi en ny status og sammen med dere diskutere hvordan vi tar arbeidet videre.

Dersom du har innspill til anleggsarbeidet - send oss gjerne en e-post - send til mariushelleseng.johannessen@badminton.no . Og; dersom du brenner for anleggsfeltet og ønsker å bli med i arbeidet - Ta kontakt!

 

Forza Thon Stiftelsen VI